Składniki:
- o,5 kg mąki
- 2 kostki margaryny
- 2 całe jajka
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki zimnej wody gazowanej
Przygotowanie:
Wszystko razem wysiekać (ugnieść) włożyć do lodówki i zostawić na całą noc. Na drugi dzień rozwałkować i upiec 4 placki.
Składniki na krem:
- 1 litr mleka
- 2 szklanki cukru
- 10 dkg masła
- 1 cukier waniliowy
- mąka pszenna
- 2 jajka i 2 żółtka
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Odlać 1 szklankę mleka a resztę zagotować cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. W szklance mleka zmiksować 2 całe jajka,2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się mleka i trzymać na ogniu ciągle mieszając aż zrobi się gęsty budyń. Budyń podzielić na 2 części , gorący położyć na 2 placki i p=kolejnymi 2 przykryć. Posypać cukrem pudrem. I gotowe <3